Πληροφορική Κουφόπουλου

Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΧΗΜΑΤΑΡΙΟΥ- ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ


ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΧΗΜΑΤΑΡΙΟΥ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

Η ΤΑΝΑΓΡΑ ΣΤΟΥΣ ΡΩΜΑΪΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ 
Κατά τον 2ο και 1ο αιώνα π.Χ , οι πολιτικές και στρατιωτικές πιέσεις των Ρωμαίων στον Ελλαδικό χώρο ,οδήγησαν στην παρακμή και στη συρρίκνωση ,των περισσότερων Βοιωτικών πόλεων , μεταξύ αυτών και των Θηβών . Μόνο η Τανάγρα και οι Θεσπιές , διατήρησαν την αίγλη τους , όπως αναφέρουν ο Στράβων και ο Παυσανίας . Από τον 1ο αιώνα εισήχθηκε στην Τανάγρα η λατρεία Αιγυπτιακών Θεοτήτων , του Σαράπιδος ,της Ίσιδος και άλλων . Προς Τιμήν του Σαράπιδος διοργανώνονταν μουσικοί και δραματικοί αγώνες. 

Στους αυτοκρατορικούς χρόνους ( 1ο ος αιώνας π.Χ – 3ο ος αιώνας π.Χ ) η θέση της πόλης αναβαθμίστηκε . Ως ισχυρότερο κέντρο στη ΒΑ Βοιωτία η Τανάγρα έλεγχε ολόκληρη την περιοχή της Ταναγραϊκής . Το επίνειο της Δήλιον ( σημερινό Δήλεσι ) αναδείχθηκε σε σημαντικό λιμάνι με πλούσια εμπορική και βιοτεχνική δραστηριότητα. Οι Ταναγραίοι απολάμβαναν ως προνόμιο της αυτονομίας τους ( liber populus ) την κυκλοφορία δικού τους νομίσματος .
Τα ανασκαφικά ευρήματα προέρχονται από τα νεκροταφεία της πόλεως και χρονολογούνται κυρίως το 2ο με 1ο αιώνα μ.Χ. Οι ταφές ήταν φτωχά κτερισμένες με γυάλινα και πήλινα αγγεία και τα επιτύμβια μνημεία απλά. Στις επιτύμβιες στήλες , έργα κυρίως τοπικών εργαστηρίων είναι φανερές οι αττικές επιδράσεις . 

Ορισμένες παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς παρεκκλίνουν από τους συνήθεις εικονογραφικούς τύπους . Παριστάνουν τους νεκρούς με σύμβολα ή αμφίεση που σχετίζονται με τη λατρεία του Ερμή και του Διονύσου .
Κατά την ύστερη αρχαιότητα ( 4ο -6ο αιώνας μ.Χ. ) τα τείχη της πόλης ενισχύθηκαν για να αντέξουν τις επιδρομές βαρβαρικών φυλών .
Όπως φανερώνουν οι αγροικίες που εντοπίστηκαν στη γύρω περιοχή ,η εύφορη ταναγραϊκή γη καλλιεργείτο εντατικά . Κύριο προϊόν εξαγωγών από το λιμάνι του Δηλίου ,όπου βρέθηκε πλήθος αμφορέων ήταν το κρασί το οποίο φημιζόταν . Η πόλη αποτέλεσε μια από τις δέκα επισκοπικές έδρες της Βορείου Ελλάδας . 

Τα κατάλοιπα χριστιανικών βασιλικών που εντοπίστηκαν στην Ακρόπολη επιβεβαιώνουν την ακμή της στον 5ο και 6ο αιώνα μ.Χ.
Η Τανάγρα εγκαταλείφθηκε τον 7ο αιώνα μ.Χ. όταν οι κάτοικοι της αναζήτησαν μια πιο ισχυρή θέση για να προφυλαχθούν από τις αβαρικές και σλάβικες επιδρομές .
Ευρήματα της Ύστερης Αρχαιότητας αποκαλύφθηκαν και στο Δήλεσι κατά τις πρόσφατες ανασκαφές νεκροταφείων , εργαστηριακών χώρων και καταστημάτων.



Ρεπορτάζ – Φωτορεπορτάζ : Βασιλοπούλου Παναγιώτα – Δημοσιογράφος

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ : ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου