Πληροφορική Κουφόπουλου

Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

ΜΙΑ ΒΡΑΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΒΑΦΗ - ΠΑΜΕ ΛΙΓΟ ΠΊΣΩ ΤΟ ΧΡΟΝΟ: ΡΕΠΟΡΤΑΖ :ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ:ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

ΜΙΑ ΒΡΑΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΒΑΦΗ - ΠΑΜΕ ΛΙΓΟ ΠΊΣΩ ΤΟ ΧΡΟΝΟ

Την 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ του 2014 , υπό την Αιγίδα του Ομίλου για την Unesco Τεχνών και Λόγου Επιστημών Ελλάδος , πραγματοποιήθηκε Ποιητική Παράσταση ''ΒΡΑΔΙΑ ΚΑΒΑΦΗ'' με τον Πάρι Κατσίβελο , Ηθοποιό , Σκηνοθέτη και Καθηγητή Ανωτέρων Σχολών Δραματικής Τέχνης . Είναι μόνιμος ομιλητής και μέλος οργανωτικής επιτροπής του Παγκόσμιου Φιλοσοφικού Forum.
 ( Μια υπέροχη ερμηνεία από τον
Πάρις Κατσίβελο , Ηθοποιό , Σκηνοθέτης και
Καθηγητήσ Ανωτέρων Σχολών Δραματικής Τέχνης ) 

Επιμελήθηκε και σκηνοθέτησε τη βραδιά ,όπως και ερμήνευσε στο Κτίριο Κωστής Παλαμάς του Πανεπιστημίου Αθηνών , ένα ταξίδι στην Ποίηση του Μεγάλου Αλεξανδρινού Ποιητή , χωρίς αναλύσεις , ή θεωρητικές παρεμβάσεις και σχόλια από κανενός είδους και από κανέναν ,μόνο Ποίηση δομημένη σε μορφή παράστασης και σύνοδο μουσικής.
Στο πιάνο τον συνόδευσε η Νικόλ Κάραλη , στο φαγκότο ο Καθηγητής Μουσικής Κώστας Νούσιας , τραγούδησε η Άννα Καπόνε Πάπας . Διασκευή για πιάνο Νίκος Φυλακτός ,σε μια διεθνή ποιητική παρουσίαση .
Το πρόγραμμα περιλάμβανε τις εξής ενότητες:


ως Πρώτη ενότητα είχε
''Τιμή Σ΄ εκείνους , όπου στη ζωή όρισαν και φυλάγουν τις Θερμοπύλες''
στα ποιήματα : Περιμένοντας τους Βαρβάρους , Θερμοπύλες, Τα Παράθυρα , Τα Κεριά, Απιστία .

Η Δεύτερη ενότητα περιείχε :
'' ...Μες τις νύχτες της νεότητος μου..''
με τα ποιήματα ,
Όταν διεγείρονται ,Γκρίζα, Του Πλοίου , Να μείνει , Το 25ον έτος του βίου μου , Στου Καφενείου την είσοδο , Έτσι πολύ ατένισα ,Μακρυά , Ήλθε να διαβάσει, Ηδονή, Η προθήκη του καπνοπωλείου , Μια νύχτα , Επέστρεφε , Ομνύει , Επήγα , Νόησης .



Η Τρίτη ενότητα :
ως ''Η Ιθάκη σ΄ έσωσε το ωραίο Ταξίδι''
αποτελούταν από τα ποιήματα , Οροφέρνης , Η Σατραπεία , Όσο μπορείς , Η Πόλις , Ιθάκη , Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον , Απ' τες εννιά .

Συνολικά , η βραδιά , είχε τρεις νοηματικές ενότητες που διασυνδέονται και διαπλέκονται μεταξύ τους , σε μία ενιαία ενότητα αδιάσπαστη , με μουσική από πιάνο , σαξόφωνο και φαγκότο .
(  Η βράβευση του Πάρι Κατσίβελου , από τον πρόεδρο
Της
UNESCO, Igor Kantrasim) 

Η πρώτη και τελευταία ενότητα περιείχε ποιήματα αγαπημένα , γνωστά μας , εμβληματικά της πεμπτουσίας της ποίησης που ο μεγάλος τραγικός και λυρικός ποιητής μας κληροδότησε .
Η μεσαία ενότητα , περιέχει τα αισθαντικά ή ' αισθητικά , όπως θα τα έλεγε ίσως και ο ίδιος ποιητής .
Στη διάρκεια της βραδιάς της παράστασης ακούστηκαν μελοποιημένα τα Ποιήματα του Καβάφη ''Δέησις'' , ''Έπος Καρδίας'' , ''Όποιος Πέτυχε'' , σε πρώτη Παγκόσμια παρουσίαση .


Ρεπορτάζ - Φωτορεπορτάζ :Βασιλοπούλου Παναγιώτα : Δημοσιογράφος 
11/01/2015

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΣΔ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου