Πληροφορική Κουφόπουλου

Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

«ΚΡΙΣΕΙΣ ΠΑΝΙΚΟΥ & ΑΓΟΡΑΦΟΒΙΑ » - ΑΡΘΡΟ : Βασιλοπούλου Παναγιώτα - Δημοσιογράφος

«ΚΡΙΣΕΙΣ ΠΑΝΙΚΟΥ & ΑΓΟΡΑΦΟΒΙΑ » 
ΑΡΘΡΟ : Βασιλοπούλου Παναγιώτα - Δημοσιογράφος 

ΜΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Κρίσεις Πανικού & Αγοραφοβία
Σε μερικές περιπτώσεις , άνθρωποι στην προσπάθεια τους να ανταπεξέλθουν σε δύσκολα  έντονες καταστάσεις της καθημερινότητας   , εμφανίζουν μια διαταραχή άγχους , όπου ονομάζεται Κρίση Πανικού . Μια κρίση πανικού μας φέρνει αντιμέτωπους με ένα σορό αρνητικές σκέψεις και σωματικά συμπτώματα, όπως η αύξηση του παλμού μας σε υψηλά επίπεδα, δυσκολία στην αναπνοή , ανεξήγητος φόβος πως πεθαίνουμε , έντονο πόνο στο στήθος , τρόμος πως «θα χάσουμε τα λογικά μας» και η κατάσταση μας θα γίνει ανεξέλεγκτη , ως μερικά από τα βασικά συμπτώματα μιας κρίσης πανικού .  

 Μια άλλη διαταραχή που μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν , είναι να ζουν στο φόβο για απλά πράγματα της καθημερινότητας , όπως , το να χρησιμοποιήσουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς , με συχνά έντονο άγχος , που δεν το προκαλεί το ίδιο το άτομο , με σκέψεις πως θα συγκρουστεί το τρένο ή πως  το λεωφορείο θα αναποδογυρίσει , ή πως θα πάθει κάτι αν περάσει στον απέναντι δρόμο. Το να βρίσκονται συνέχεια στα καταστήματα κοντά στις εξόδους κινδύνου . Τα συμπτώματα αυτά έντονου άγχους , για κινδύνους που φοβίζουν σε υπερβολικό ποσοστό το άτομο ονομάζονται Αγοραφοβία. 
Η ομοιότητες κι οι διαφορές των δυο σημαντικών αυτών διαταραχών , Οι Κρίσεις Πανικού & Η αγοραφοβία , είναι περιπλεγμένη η  σχέση ανάμεσα στα δύο .
Μια κρίση πανικού δεν είναι απόλυτο πως ταυτίζεται απαραίτητα και με μια ανάπτυξη αγοραφοβίας ή και το αντίστροφο. Υπάρχουν φορές που συνυπάρχουν οι δυο αυτές αγχώδης διαταραχές και φορές που μόνο ή μία από τις δύο εκδηλώνετε .
Οι Κρίσεις Πανικού και η Αγοραφοβία , προκαλούν έντονες αρνητικές επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή του ανθρώπου. Μερικά άτομα , στην προσπάθεια τους να καταπραΰνουν τα συμπτώματα , για να μην τα μοιραστούν με τους γύρω τους και να μην γίνουν αντικείμενο χλευασμού , στρέφονται στην μεγάλη χρήση αλκοόλ και στην χρήση ναρκωτικών.
Αυτό το ποσοστό των ανθρώπων που στρέφονται σε τέτοιες λύσεις , θα έβρισκε θεραπεία αν απευθυνόταν σε κάποιον ειδικό για να αναζητήσει βοήθεια  από έναν επαγγελματία, όπως από μια τοπική Υπηρεσία Ψυχικής Υγείας.

ΤΙ ΜΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ
 Όσοι πάσχουν από κατάθλιψη , σε κάποιο από τα καταθλιπτικά τους επεισόδια , εμφανίζουν και συμπτώματα κρίσεις πανικού , το ίδιο και το ποσοστό όσων πάσχουν από τις κρίσεις πανικού ίσως εμφανίσουν καταθλιπτικό επεισόδιο  , που ίσως κρατήσει βδομάδες ή και μήνες .
Η Αγοραφοβία , έχει έντονα αρνητικό αντίκτυπο στην κοινωνική ζωή , εφόσον αποφεύγει να συμμετάσχει σε κοινωνικές εκδηλώσεις ( π.χ να πάει σινεμά με τους φίλους , να βρεθεί σε ένα εστιατόριο .) Σε μερικές περιπτώσεις που τα άτομα έχουν εκφράσει σε φίλους , σε γνωστούς ή στα οικεία τους πρόσωπα τα συμπτώματα , οι απαντήσεις του τύπου , «τα παραλές» , «δεν έχεις δύναμη και θέληση» , « είσαι αδύναμος χαρακτήρας» , στρέφουν με την άγνοια των απαντήσεων που δίνουν , την επαλήθευση , πως ορθά το άτομο επιλέγει την απομόνωση , μιας και κανείς δεν το νιώθει και πως αδιαφορούν γι΄  αυτό που βιώνει.
Έρευνες , χρόνων , έχουν διαπιστώσει τι συμβαίνει στον εγκέφαλο πριν και μετά από μια κρίση πανικού . Επιστημονικά έχει αποδειχθεί πως μερικές χημικές ουσίες του εγκεφάλου , οι επονομαζόμενοι νευροδιαβιβαστές , όπου μεταφέρουν μηνύματα  από το ένα νεύρο του εγκεφάλου στο άλλο , μερικές από τις χημικές ουσίες μεταδίδουν μηνύματα φόβου , άγχους και κινδύνου . Πολλά φάρμακα που επιδρούν στο άγχος , εξισορροπούν τις χημικές ουσίες στις εγκεφαλικές οδούς και απαλλάσσουν το άτομο από τα επώδυνα συμπτώματα .
Εφόσον ο γιατρός που θα σας αναλάβει και θα τον επιλέξετε ως θεράποντα ιατρό σας , αποκλείσει πως δεν πρόκειται για μια σοβαρή σωματική ασθένεια , τότε αφού βεβαιωθεί ότι σωματικά είστε απολύτως υγιείς , και δεν υπάρχει πάθηση , όπως (π.χ Θυρεοειδής Αδένας , ή καρδιακή πάθηση ή άσθμα) , θα προβεί στην κατάλληλη για σας αγωγή που θα σας χορηγήσει για να αντιμετωπίσετε τις κρίσεις πανικού ή την αγοραφοβία σας.


ΠΕΡΑΝ ΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
 Πέρα από τη φαρμακευτική αγωγή , ο γιατρός θα εφαρμόσει ένα είδος κατάλληλης ψυχοθεραπείας για σας , ώστε να γνωρίζετε τι σας συμβαίνει,  γιατί σας συμβαίνει κι αν μπορείτε και μόνοι σας να αποκτήσετε δεξιότητα στο χειρισμό των κρίσεων πανικού ή της αγοραφοβίας.
Προσεγγίζοντας λοιπόν το πρόβλημα σας και από ιατρικής σκοπιάς , θα κατανοήσετε πως να περιορίσετε παράλληλα με την φαρμακευτική αγωγή , με την ανάπτυξη διάφορων μεθόδων, την διαχείριση των πηγών άγχους , ώστε να ξεπεραστούν οι κρίσεις πανικού και η αγοραφοβία.
Μεγάλη αξία έχει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των κρίσεων πανικού και της αγοραφοβίας η σωματική άσκηση. Ο καθένας σύμφωνα με την φυσική του κατάσταση , σύμφωνα με την ιδιοσυγκρασία της φύσης του , μπορεί να διαλέξει διαφορετικό είδος άσκησης .
Σε άλλους ταιριάζει το περπάτημα , σε άλλους το κολύμπι , σε άλλους η ομαδική γυμναστική ( όπως σε ένα γυμναστήριο) , το βέβαιο είναι , πως μεγάλες ποσότητες άγχους θα αποδεσμεύονται σταδιακά με στόχο την καλύτερη ψυχική σας υγεία. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να κάνετε νέες γνωριμίες , να αλλάζεται παραστάσεις και να επανέλθει η κοινωνικότητα στη ζωή σας που έως τώρα σας φόβιζε.
Το βέβαιο είναι πως μικρές αλλαγές μέρα τη μέρα θα σας φέρουν σε ένα ολοκληρωμένο θετικό και αποτελεσματικό τρόπο ζωής.
Μην πιέσετε τον εαυτό σας αμέσως για μεγάλες αλλαγές και μην ξεχνάτε να τον επιβραβεύεται σε μικρές καθημερινές αλλαγές σας , χωρίς να τις υποτιμάτε ή να τις θεωρείτε δεδομένες.

ΑΥΤΟΒΟΗΘΕΙΑ
 Η διατροφή επιδρά , παράλληλα με την σωματική άσκηση , το ίδιο θετικά στον οργανισμό σας. Ένας συνδυασμός και των δυο, είναι μια λύση αυτοβοήθειας . Η λήψη τροφής , σε μικρά σταθερά κι υγιεινά γεύματα , βοηθά να μην υπάρχουν αυξομειώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα , με αποτέλεσμα την αποτελεσματική ομαλοποίηση του άγχους και συνεπώς των κρίσεων πανικού και της αγοραφοβίας .
Υπάρχουν τεχνικές χαλάρωσης , που μπορείτε να βρείτε σε βιβλία  αυτοβοήθειας ,αντιμετώπισης ,  του άγχους , των κρίσεων πανικού και του τρόπου σκέψης , που θα είναι μια σημαντική για τον εαυτό σας διαδικασία , παράλληλα με την φαρμακευτική αγωγή και την παρακολούθηση από γιατρό Ψυχικής Υγείας ,να μπορέσετε να ζήσετε αρμονικά με τον εαυτό σας .



ΑΡΘΡΟ : ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ : ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ - ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ – ΡΕΠΟΡΤΕΡ –ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου