Πληροφορική Κουφόπουλου

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΝΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΠΡΟΣΠΕΡΑΣΕΤΕ : ΔΙΑΒΑΣΤΕ Επιστροφή 5 Σύρων προσφύγων στην Τουρκία ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΣΔ : Παναγιώτα Βασιλοπούλου - Δημοσιογράφος ΕΣΔ

ΕΝΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΠΡΟΣΠΕΡΑΣΕΤΕ : ΔΙΑΒΑΣΤΕ 


Επιστροφή 5 Σύρων προσφύγων στην Τουρκία
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΣΔ : Παναγιώτα Βασιλοπούλου - Δημοσιογράφος ΕΣΔ 




Σύμφωνα με τις διαδικασίες εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης -Τουρκίας της 18ης Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε σήμερα, 7 Σεπτεμβρίου 2016, η επιστροφή στην Τουρκία, 5 Σύρων προσφύγων -4 ανδρών και μιας γυναίκας.

Οι 5 Σύροι επέστρεψαν στην Τουρκία με αεροσκάφος μισθωμένο από τον Frontex το οποίο απογειώθηκε από τον Αερολιμένα “Οδυσσέας Ελύτης” στη Μυτιλήνη, με προορισμό τα Άδανα της Τουρκίας. Οι επιστραφέντες  είχαν από πριν εκφράσει τη βούλησή τους να γυρίσουν στην Τουρκία, ενώ κανένας τους δεν είχε υποβάλει αίτηση ασύλου.
Σε ό,τι αφορά τις επανεισδοχές με την Τουρκία, ισχύει το παρακάτω νομικό πλαίσιο:
α) Το διμερές Ελληνο-Τουρκικό Πρωτόκολλο Επανεισδοχής το οποίο υπεγράφη στην Αθήνα στις 8 Νοεμβρίου 2001 και κυρώθηκε με το Ν.3030/2002 (ΦΕΚ Α΄-163/15-07-2002).
β) Η Συμφωνία Επανεισδοχής Ευρωπαϊκής Ενωσης-Τουρκίας η οποία υπεγράφη στις 16 Δεκεμβρίου 2013 στην Άγκυρα και τέθηκε σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου 2014 για την επανεισδοχή υπηκόων Τουρκίας. Από την 1η Ιουνίου 2016 τέθηκε σε ισχύ και για τους υπηκόους τρίτων χωρών, αντικαθιστώντας και το διμερές Ελληνο-Τουρκικό Πρωτόκολλο Επανεισδοχής, πλην όμως βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις με τις Τουρκικές Αρχές για την υπογραφή Εφαρμοστικού Πρωτοκόλλου.
γ) Η Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου 2016, σύμφωνα με την οποία όλοι οι νεοεισερχόμενοι στα ελληνικά νησιά αλλοδαποί υπήκοοι από τις 20 Μαρτίου 2016 θα επιστρέφονται στην Τουρκία.


Σημειώνεται ότι από αρχές του έτους έχουν επιστραφεί στη Τουρκία:
  • Με βάση το διμερές Πρωτόκολλο Επανεισδοχής Ελλάδας – Τουρκίας, 1.055  υπήκοοι τρίτων χωρών,
  • Με βάση τη Συμφωνία Επανεισδοχής Ε.Ε. – Τουρκίας, 45  υπήκοοι Τουρκίας και
  • Με βάση την Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας, 489 υπήκοοι τρίτων χωρών.  
Επιπλέον, από τις 20 Μαρτίου 2016, έχουν επιστραφεί στις χώρες καταγωγής τους, με τη μέριμνα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, 121 συνολικά υπήκοοι τρίτων χωρών.






ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΣΔ : Παναγιώτα Βασιλοπούλου - Δημοσιογράφος ΕΣΔ 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου