Ας ΠΆΩ ΈΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΙΣΩ -
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Αν. ΥΠΟΥΡΓΟΥ Κ. ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΟΥΣΗ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Αν. ΥΠΟΥΡΓΟΥ Κ. ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΟΥΣΗ
Ο Αν. Υπουργός , αξιότιμος , Κύριος Γιάννης Πανούσης , σε μια συνέντευξη , που η Δημόσια Τάξη , σύμφωνα με την επιστημονική του ιδιότητα και κατάρτιση ειδικά στον Τομέα της Εγκληματολογίας, μπορεί να γίνει πιο λειτουργική και προβαίνει σε μεταρρυθμίσεις .
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Κ. ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΟΥΣΗ
Ο Αν. Υπουργός , αξιότιμος , Κύριος Γιάννης Πανούσης , σε μια συνέντευξη , που η Δημόσια Τάξη , σύμφωνα με την επιστημονική του ιδιότητα και κατάρτιση ειδικά στον Τομέα της Εγκληματολογίας, μπορεί να γίνει πιο λειτουργική και προβαίνει σε μεταρρυθμίσεις .
«Η χρήση του λόγου , η χροιά της φωνής του , οι επιστημονικές του γνώσεις από τις απαντήσεις του , ως άριστος ομιλητής , κερδίζει αμέσως το σεβασμό και πείθει με τις τοποθετήσεις του . Πολλές φορές, η αλήθεια είναι , παρασύρθηκα σε διάλογο μαζί του , ξεχνώντας πως είχα πάει για συνέντευξη . Τον ευχαριστώ ολόψυχα για την Τιμή που είχα , να μου παραχωρήσει μια συνέντευξη , όπου σας την παραθέτω αγαπημένοι αναγνώστες , διότι όσα ειπώθηκαν , ανήκουν σε σας . »
( ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ - ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ )
ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Β.Π : Γ’ Κατηγορία Φυλακών . Χωρίζονται οι άνθρωποι σε κατηγορίες ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ 1 :Π.Γ : Οι άνθρωποι όχι , οι ιδιότητες όμως των ανθρώπων και ιδίως η νομική τους κατάσταση και η πραγματική τους κατάσταση θα σας πω , οδηγεί σε εσωτερικές διακρίσεις στον αστικό κώδικα . Ας ξεχάσουμε το Γ’ κι ας πάμε στις κανονικές φυλακές . Μια έγκυος γυναίκα και ένας νεαρός δεκαεννιά χρονών , θα έχουνε διαφορετική μεταχείριση στη λογική της ισότητας, ίση μεταχείριση πρέπει να έχουν και οι φυλακισμένοι , αλλά η πραγματική κατάσταση , ότι , εγώ είμαι καταδικαστής κι εσύ είσαι υπόδικος κι οι άλλοι είναι χρεοφύλακές . Άρα κείται ένα νομικό ζήτημα που σου δημιουργεί διακρίσεις ,αλλού πρέπει να είναι οι μεν κι αλλού οι δε κρατούμενοι . Δεύτερον η έγκυος , ο άρρωστος , ένας άνθρωπος που έχει μια αναπηρία , αυτό λοιπόν το πραγματικό και το νομικό καθεστώς οδηγεί σε διακρίσεις , θετικές γι΄ αυτούς , όχι σε διακρίσεις αρνητικές . Άρα λοιπόν , αν πάμε τώρα στη εγκληματολογική πλευρά ,δηλαδή την επικινδυνότητα , ο παλιός νόμος του ’89 ένας 1.000 νόμος 1.851 που ήταν ένας νόμος για το σωφρονιστικό κώδικα , προέβλεπε ένα Κέντρο Παρατήρησης , δηλαδή, όταν κάποιος συλλαμβάνεται για ένα έγκλημα , η προσωπικότητα του, το έγκλημα που έχει κάνει , διάφορα στοιχεία της ζωής του , τα ελέγχει αυτό το Κέντρο Παρατήρησης και το καταδύν ανάλογα , λες εσύ , το ως εκ΄ τούτο στοιχείο , πλέον όμως με τον υπερπληθυσμό κι αυτό το Κέντρο Παρατήρησης δε προεκβληθεί στον σωφρονιστικό κώδικα , αλλά και να προβλέπονταν , όταν έχεις θέσεις για 9.000 κι έχεις 13.000 αυτό ακυρώνεται και στην ουσία , κάνεις την τοποθέτηση με βάση , ποιους είχε άδειες θέσεις .
ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Β.Π: Κύριε Υπουργέ , έχουμε δηλαδή μια ουσιαστική και πραγματική δυσαναλογία αριθμού θέσεων στις φυλακές σε σύγκριση με τον αριθμό των κρατουμένων ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ 2 : Γ.Π : «Όταν όμως προκύπτει αυτή η υπερφόρτωση των φυλακών με τεράστιες κρατικές δυσκολίες , δυστυχώς πάει πίσω το εξατομικευμένο της ζωής ,» , « πάει πίσω.»
Αναγκαστικά φεύγουμε από αυτό που λέτε εσείς , οποιαδήποτε επιστημονική ή άλλη διάκριση και πάμε , «έχει άδεια θέση φυλακών στη Λάρισα;» , «στείλτε τον στην Λάρισα,» με αποτέλεσμα ότι εκτός από τον υπερπληθυσμό να έχει και συρφιμό, διότι δεν αρμόζει να είναι ο ένας καταδικασμένος για ναρκωτικά και ο άλλος για μια κλοπή , και να ΄ναι μαζί.
ΕΡΩΤΗΣΗ 3:Π.Β: Όλα , πρέπει να εξετάζονται ως μοναδική περίπτωση, σύμφωνα με τα νέα σας νομοσχέδια για τον σωφρονιστικό κώδικα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ 3:Π.Γ: Εξατομικευμένη η κάθε καταδίκη κι η κάθε καθεστώς κράτησης , «παρόλο που είναι του κύριου Παρασκευόπουλου αυτό που λέω ,» αλλά παρά ταύτα , η άποψη μου η επιστημονική είναι ότι πρέπει να ΄ναι εξατομικευμένη . « Έχουμε κάνει και οι τρείς το ίδιο έγκλημα , καταδικαζόμαστε διαφορετικά , γιατί , είναι άλλο το παρελθόν ή η προσωπικότητα του καθενός και πρέπει να έχουμε διαφορετικό τρόπο κράτησης στις φυλακές . Αυτή είναι η επιστημονική μου άποψη.
ΕΡΩΤΗΣΗ 4 :Β.Π: Στο χώρο του ψυχιατρείου , συναντούμε το ίδιο πρόβλημα , διαφορετικότητα και ανισότητα των περιπτώσεων , όπου είναι δύσβατο το έργο των γιατρών , των νοσηλευτών ,ακόμα και η νοσηλεία για τους θεράποντες . Αυτό ακριβώς και αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουμε και στο χώρο των φυλακών ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: 4 Π.Γ: Αν είμαστε σε μια κατάσταση με οικονομική ευκολία και με καλή χωρητικότητα , των καταστημάτων γενικά , είτε είναι Ψυχιατρεία , είτε είναι Κέντρα Απεξάρτησης , είτε είναι Φυλακές , δεν θα υπήρχε το θανάσιμο λάθος να είναι μαζί ήπια περιστατικά με βαριά περιστατικά . Αυτό ακριβώς έχουμε ως βασικό χαρακτηριστικό .
ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Β.Π : Κύριε Υπουργέ ,ας κάνουμε μια αναφορά στο φαινόμενο Τρομοκρατία ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ 5 : Π.Γ: Η Τρομοκρατία έχει μια πλευρά , που δεν έχει συζητηθεί . Όπως ανέφερα και στις προγραμματικές δηλώσεις του Υπουργείου , ότι έχω ζητήσει από το 2002 στη Βουλή , να συζητηθεί το θέμα Τρομοκρατία , ως πολιτικό και κοινωνικό φαινόμενο. «Γιατί σ’ αυτή τη χώρα , σε καμία άλλη της Ευρώπης επί σαράντα χρόνια υπάρχει η Τρομοκρατία;» , με διαφορετικές μορφές , αλλά υπάρχει.
ΕΡΩΤΗΣΗ 6 :Β.Π: Όσο δεν αγγίζεται , το ζήτημα της Τρομοκρατίας, τόσο δεν θα βρίσκονται λύσεις , ώστε να εξαλειφτεί . Μόνον και μόνον τότε θα υπάρξει μια ελεγχόμενη πλέον κατάσταση ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ 6 :Π.Γ: Πολιτικοκοινωνική . Όταν θες να το δεις από Αστυνομικής πλευράς , έχει ένα όριο . « Ωραία , έπιασαν την 17 Νοέμβρη , μετεξελίχθηκε σε κάτι άλλο . Πιάσανε τον ΕΛΑ , μετεξελίχθηκε ομοίως σε κάτι άλλο.» Άρα λοιπόν αν δεν εξετάσεις που είναι το πρόβλημα και οι ρίζες αυτού , κι αυτό είναι πολιτική συζήτηση , δεν είναι εγκληματολογική , θα υπάρχουν παρακλάδια τρομοκρατικής μορφής , από διάφορες μεριές , πάντα κάτι, που θα έχει περίπου τα ίδια χαρακτηριστικά .Δεν είμαστε πολιτική τρομοκρατία , η νεοτρομοκρατία δεν έχει πολιτικά χαρακτηριστικά , αλλά σε κάθε περίπτωση , το να πεις, πως όλο το ζήτημα είναι στο να συλληφθούν και να τους βάλουμε σε μια ειδική φυλακή , δεν σημαίνει τίποτα.
ΕΡΩΤΗΣΗ 6 :Β.Π : Αστυνομικά Τμήματα . Ο Αστυνόμος κοντά στον Πολίτη;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ 6:Π.Γ: Όπως και ο αστυνόμος της γειτονιάς , «Η Ώρα του Πολίτη . Σε κάθε Αστυνομικό Τμήμα , ο διοικητής θα έχει μια μέρα διαθέσιμη να δέχεται τους πολίτες , όχι όμως για αιτήματα τους , αλλά με κύριο σκοπό , ο πολίτης να είναι φορέας γενικών ζητημάτων αστυνόμευσης ή κινδύνων στην περιοχή του. Με τον τρόπο αυτό θα νιώθει ο Πολίτης πως δεν θα πηγαίνει μόνο για να βγάλει διαβατήριο , μα , πάει να συζητήσει με την αστυνομία . Όχι στη λογική της συμφιλίωσης , μα για σοβαρά θέματα επικινδυνότητας .
ΕΡΩΤΗΣΗ 7 :Β.Π : Προτείνατε όρια, και κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί , πως τα όρια είναι η πιο υγιής πρόληψη και αντιμετώπιση . Από την ειδικότητα σας ως εγκληματολόγος και με σπουδές στις πολιτικές επιστήμες , με αξιοσημείωτη επιστημονική πορεία , είναι ένας συνδυασμός που επαληθεύει , αυτό που λένε « Ο Καταλληλότερος άνθρωπος, στην κατάλληλη θέση .» Όρια λοιπόν;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ 7 :Π.Γ : Προφανώς δεν είναι μόνο πολιτικός ο ρόλος μου εδώ πέρα, αλλά είναι και επιστημονικός και αυτή είναι μια μεγάλη πρόκληση . Όσα επιστημονικά κατέχεις , γνωρίζεις , να γίνουν πράξη. Είναι όντως μια πρόκληση. Η οριοθέτηση τώρα . Η οριοθέτηση είναι κάτι πολύ σημαντικό , να ξέρεις ποια είναι τα όρια της Ελευθερίας , της Δημοκρατίας , της Κοινωνίας .Η Ελλάδα δεν είναι κάτι που το συζητά , προτιμά να έχει ο καθένας τα δικά του όρια που δεν συμπίπτουν με του συμπολίτη του , κι αυτό είναι ένα πολιτικό ζήτημα , δεν το χαράζω εγώ , εγώ απλώς κάνω μια αναφορά.
ΕΡΩΤΗΣΗ 8 :Β.Π: Διαφωνίες , εσωκομματικά και εξωκομματικά , αν δεν υπήρχαν;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ 8 :Π.Γ: Διαφωνίες δεν έχω ως προς την πράξη , έχω ως προς την ανάγκη , ανάλυσης μιας θεματικής που τίθετο . Με τον κύριο Παρασκευόπουλο , με τον κύριο Κουτσούρα , έχουμε άριστες προσωπικές σχέσεις , όμως αναλύουμε κάποια θέματα και φαινόμενα, και λέμε , ‘’ Φαινόμενο καταλήψεις, που θα πάει αυτό ; ‘’. Ο ένας μας τοποθετεί τις δικές του θέσεις κι ο άλλος τις δικές του . Δεν έχουμε κάνει ποτέ νύξη , ‘’ Ότι εγώ , έχω άποψη , να μπούνε τα ΜΑΤ μες στο Πανεπιστήμιο , ενώ ο κύριος Βούτσης λέει ‘όχι , δεν έχει υπάρξει αυτό και θέλω να ξεκαθαριστεί . Το ερώτημα είναι πως ένα θέμα , ένα φαινόμενο που έχει έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά , όχι πολιτικοποιημένο , αλλά δημιουργεί προβλήματα πολιτικής , πως το αναλύεις και φέρω ως παράδειγμα « Ψηφίζεται ο νόμος του Παρασκευόπουλου , σταματάνε οι καταλήψεις ;» « Άλλοι λένε ναι , άλλοι λένε όχι,» .
Εγώ θεωρώ πως όχι…, Άτυπα λοιπόν , ως προς την ανάλυση των παραγόντων διαφωνούμε . Είναι ένα φαινόμενο πολύ σύνθετο το ζήτημα της αντιμετώπισης των καταλήψεων , πολύ σύνθετο , εκεί λοιπόν θέλει διαφορετικές προσεγγίσεις , τίποτα άλλο, ‘’τελεία’’.
ΕΡΩΤΗΣΗ 9 :Β.Π: Όταν αναλάβατε το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης συναντήσατε δυσκολίες και ελλείψεις ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ 9 :Π.Γ : Τα ήξερα τα προβλήματα ήδη . Οι καλές σχέσεις μου, που έχω και είχα με την Ηγεσία της Αστυνομίας , όπου ήταν μαθητές μου οι περισσότεροι , πέραν του ότι έχω κατανόηση του αντικειμένου , είμαι και προετοιμασμένος για το κανονικό του απρόβλεπτου. Πάντα θα υπάρχει κάτι που θα εμφανίζεται ξαφνικά και θα αλλάζει την προτεραιότητα μας , όμως είμαι όπως ανέφερα προετοιμασμένος σε όποιες δυσκολίες κι αν γεννήσει το κλίμα.
ΕΡΩΤΗΣΗ 10 :Β.Π : Λάβατε γρήγορα δράση , με δυναμισμό και σιγουριά και οι επιστημονικές σας γνώσεις , σπουδές στην εγκληματολογία , σπουδές στις πολιτικές επιστήμες , επαληθεύουν την αίσθηση που μου γεννάτε , πως νιώθω πιο ασφαλής στη χώρα μου , ας έρθω όμως στην ερώτηση . Πώς οραματίζεστε ένα «Κράτος Δικαίου» ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ 10 :Π.Γ: . «Το Κράτος Δικαίου» είναι μια ευρύτερη έννοια . Δεν εξαρτάτε από ένα Υπουργείο ή από έναν άνθρωπο . Όλα απαρτίζονται από παράγοντες όπως : Ποιοί είναι οι κανόνες του Κράτους Δικαίου , πώς τηρείς τους θεσμούς , πώς σέβεσαι τη Δημοκρατία , πώς πείθεις τους άλλους να σεβαστούν τη Δημοκρατία , αυτό είναι μια μακροχρόνια λειτουργία της κοινωνίας και της πολιτικής που δεν ορίζεται προφανώς από ένα συντελεστή . Ο ένας βασικός συντελεστής είναι η αναγνώριση δικαιωμάτων και ο άλλος συντελεστής , που επιστρέφω πάλι σ΄ αυτό , οριοθέτηση .
Έχεις δηλαδή δικαίωμα να γράφεις απ΄ έξω από τη Βουλή συνθήματα; Έχεις δικαίωμα να κόψεις το κεφάλι της Μπουμπουλίνας ; Που βρήκες αυτό το δικαίωμα ;
Άλλο να το κάνεις επειδή μισείς τη Μπουμπουλίνα κι άλλο να το θεωρείς επαναστατικό δικαίωμα , ποιος στο έδωσε; Κανείς .. Κανένα δικαίωμα .
ΕΡΩΤΗΣΗ 11 :Β.Π: Κύριε Υπουργέ , είναι κάτι που μου διέφυγε να ρωτήσω και θα θέλατε να προσθέσετε , κλείνοντας την συνέντευξη μας ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ 11 :Π.Γ : Νομίζω τα αναφέραμε όλα σε ένα κεντρικό πυρήνα που αυτό μας ενδιαφέρει , ότι βγήκε η ουσία των πραγμάτων.
Β.Π : Κύριε Υπουργέ , ευχαριστώ για την Τιμή να σας γνωρίσω , για την Τιμή της συνεντεύξεως μας , και για την φιλόξενη σας αντιμετώπιση. Ευχαριστώ εγκάρδια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου