Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020

Σεισμός . ''Μείνετε Ψύχραιμοι και μην κάνετε σπασμωδικές κινήσεις ''''

 ''Μείνετε Ψύχραιμοι και μην κάνετε σπασμωδικές κινήσεις ''''



Αποκλειστικό Ρεπορτάζ για την Ένωση Συντακτών Διαδικτύου : Παναγιώτα Βασιλοπούλου : Αξιωματούχος Δημοσιογράφος της ΕΣΔ: Αστυνομικός & Δικαστικός Ρεπόρτερ στην Εγκληματολογία : Σχολική Ψυχολόγος

Δικές μου οδηγίες ''' Οδηγός Επιβίωσης '' :
Το ότι ένας καταστροφικός κίνδυνος μας πλησιάζει είναι δυνατό να μας κάνει να καταρρεύσουμε . Θα πρέπει λοιπόν να είμαστε Ψύχραιμοι και να παίρνουμε σωστές αποφάσεις , είτε γρήγορα είτε με υπομονή. Προκειμένου όμως να πετύχει αυτό θα πρέπει να νικήσουμε τον πανικό των πρώτων στιγμών και του άγχους που θα κάνει την παρουσία τους ως σημάδι αποφυγής του επερχόμενου κινδύνου. Οι ερωτήσεις που θα κάνουμε πρώτα στον εαυτό μας είναι ''Μπορώ; “' Πρέπει”” ;
Έτσι λοιπόν οι καταστάσεις που πρέπει να ξεπεραστούν , είναι :
Το ότι πρέπει να επιβιώσουμε εμείς και όσοι πλήττονται από τον κίνδυνο της καταστροφής , θα προκαλέσει σωματικό και φυσικό ψυχολογικό άγχος κι αυτό πρέπει να ξεπεραστεί οπωσδήποτε αμέσως . Έχουμε λοιπόν να αντιμετωπίσουμε : Το φόβο 
και την ανησυχία , 
πόνο , ασθένεια 
ή τραυματισμό , καιρικές συνθήκες 
 που είναι ( υπέρ μας ή κατά για την περίσταση) , 

τις ανάγκες του οργανισμού για νύστα ή κόπωση , κ.α)

Έτσι λοιπόν η αυτοπεποίθηση μας είναι αποτέλεσμα σωστής εκπαίδευσης και πληροφόρησης . 

Συνεπώς η συνεχή εκπαίδευση , και ενημέρωση 
δεν πρέπει να σταματά ποτέ !

Σημαντικό είναι να μην σπαταλάμε τις δυνάμεις μας , να ξεκουραζόμαστε και να κάνουμε συνεχή εκτίμηση της κατάστασης. 

Ο πόνος και ο πυρετός είναι σημάδια πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα Υγείας 

ή κάποιο μη εμφανές τραύμα . 

Η αυτοσυγκέντρωση , και η ψυχραιμία είναι οδηγοί επιβίωσης .
Ένα σημείο που πρέπει να προσέξουμε, είναι πως επειδή τα επίπεδα του άγχους είναι αυξημένα για όλους κι επικρατεί σύγχυση ,είναι να είμαστε προετοιμασμένοι πως ίσως γίνουν πάνω στον πανικό συμπλοκές . Ο Καθένας στην προσπάθεια να σώσει τη δική του ζωή μπορεί πάνω στο πανικό του να γίνει ιδιαίτερα επιθετικός και να τραυματίσει κάποιον .Πρέπει να προσέξουμε τα πρώιμα σημάδια που κάποιος είναι σε πολύ μεγάλη ένταση και σε κατάσταση σοκ για να τον ηρεμήσουμε και να τον επαναφέρουμε , σε επίπεδα λειτουργίας πριν της κρίσης. Αυτά είναι τα βασικότερα .


Να παραθέσω από την πιο έγκυρη πηγή , του site του Πυροσβεστικού Σώματος
τι κάνουμε στο σεισμό και τι μετά από το σεισμό. 
Πηγή :



Τι λέει το Πυροσβεστικό Σώμα
Κατά τη Διάρκεια του σεισμού:
  • Όταν αισθανθείτε μια σεισμική δόνηση, μπείτε αμέσως κάτω από ένα γραφείο ή ένα πολύ γερό τραπέζι. Σταθείτε μακριά από παράθυρα, βιβλιοθήκες, μεγάλους καθρέπτες και άλλα βαριά αντικείμενα που μπορούν να πέσουν. Προσέχετε τους σοβάδες και τα διάφορα αντικείμενα της οροφής (γύψινες διακοσμήσεις κ.α). Παραμείνετε καλυμμένοι μέχρι να σταματήσει η δόνηση. Εάν το έπιπλο που σας προστατεύει, μετακινηθεί, προσπαθήστε να το ακολουθήσετε. Στη συνέχεια, θα βρείτε ορισμένες επιπρόσθετες συμβουλές σε περίπτωση που βρεθείτε σε συγκεκριμένους χώρους
  • Εάν βρίσκεστε σε ΨΗΛΟ ΚΤΙΡΙΟ και κοντά σας δεν υπάρχει γραφείο η τραπέζι, κινηθείτε προς τον εσωτερικό τοίχο και προστατέψτε το κεφάλι σας με τα χέρια. Μη χρησιμοποιήσετε ανελκυστήρα. Μην εκπλαγείτε εάν ο συναγερμός ή το αυτόματο σύστημα καταιονισμού τεθεί σε λειτουργία.

  • Εάν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο, απομακρυνθείτε από δέντρα, πινακίδες, κτίρια, ηλεκτρικά καλώδια και κολώνες.
  • Εάν βαδίζετε σε πεζοδρόμιο κοντά σε κτίρια, προχωρήστε προς την είσοδο του πλησιέστερου, για να προστατευτείτε από τα διάφορα αντικείμενα που μπορούν να πέσουν, όπως τούβλα, γυαλιά, σοβάδες, κ.α.
  • Εάν οδηγείτε, σταματήστε στην άκρη του δρόμου. Αποφύγετε τις διασταυρώσεις, τις γραμμές μεταφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος και άλλες πηγές κινδύνου. Παραμείνετε μέσα στο όχημα μέχρι να σταματήσει η δόνηση.
  • Εάν βρίσκεστε σε μεγάλα καταστήματα με πολύ κόσμο ή σε δημόσιους χώρους συνάθροισης κοινού, μη σπεύσετε προς τις εξόδους. Απομακρυνθείτε από ράφια με αντικείμενα που μπορούν να πέσουν.
  • Εάν βρίσκεστε σε αναπηρική καρέκλα, μην προσπαθήσετε να σηκωθείτε. Μετακινηθείτε σε σημείο που μπορείτε να προφυλαχθείτε εφόσον αυτό είναι δυνατό, ασφαλίστε τους τροχούς και προστατέψετε το κεφάλι με τα χέρια σας.
  • Εάν βρίσκεστε στην κουζίνα, φύγετε μακριά από το ψυγείο, το φούρνο και τα ντουλάπια που βρίσκονται ψηλά.
  • Εάν είσαστε μέσα σε στάδιο ή θέατρο, παραμείνετε στο κάθισμά σας και προστατέψτε το κεφάλι με τα χέρια σας. Μην προσπαθήσετε να διαφύγετε προτού σταματήσει η δόνηση. Αποφύγετε να τρέξετε προς τις εξόδους
Μετά το σεισμό
Ένας σύντομος κατάλογος

  • Να είστε προετοιμασμένοι για μετασεισμούς και σχεδιάστε πού θα προστατευθείτε όταν αυτοί συμβούν.
  • Ελέγξτε για τραυματίες. Δώστε τις πρώτες βοήθειες, εάν αυτό είναι αναγκαίο.
  • Παραμείνετε ήρεμοι και καθησυχάστε τους άλλους.
  • Αποφύγετε τα σπασμένα γυαλιά.
  • Ελέγξτε για πυρκαγιά. Πάρτε τις κατάλληλες προφυλάξεις.
  • Ελέγξτε τις παροχές φυσικού αερίου, νερού και ηλεκτρικού ρεύματος. Εάν υπάρχει ζημιά σε κάποια από αυτές, θέστε την εκτός λειτουργίας. Εάν υπάρχει διαρροή φυσικού αερίου, μη χρησιμοποιήσετε σπίρτα, φανό, συσκευές ή ηλεκτρικούς διακόπτες. Ανοίξτε τα παράθυρα, εγκαταλείψτε το κτίριο και ειδοποιήστε σχετικά την εταιρία φυσικού αερίου.
  • Εάν εξαιτίας της δόνησης το ακουστικό του τηλεφώνου έχει φύγει από τη θέση του, επανατοποθετείστε το και χρησιμοποιήστε το τηλέφωνο μόνο σε περίπτωση ανάγκης.
  • Συντονιστείτε με το σταθμό εκπομπής εκτάκτων αναγκών στο ραδιόφωνο ή την τηλεόραση. Ακούστε τα ενημερωτικά δελτία.
  • Παραμείνετε έξω από το κατεστραμμένο κτίριο.
Ηλικιωμένοι, ανάπηροι ή άτομα που παίρνουν φάρμακα: Αυτά τα άτομα ίσως έχουν δυσκολία να μετακινηθούν, σε περίπτωση σεισμού. Φροντίστε να υπάρχει κάποιος που θα τα βοηθήσει να εγκαταλείψουν το χώρο σε περίπτωση ανάγκης. Επίσης, ίσως χρειαστούν ειδική διατροφή και φάρμακα. Φροντίστε να προμηθευτείτε αυτά τα ειδικά εφόδια.
Κατοικίδια: Καλό είναι να έχετε αποθηκεύσει τροφές και για τα κατοικίδια. Μετά το σεισμό βάλτε τα σε ασφαλές μέρος. Ίσως δεν επιτρέπεται να τα κρατήσετε στους καταυλισμούς.
Να γνωρίζετε τη γειτονιά σας
Να γνωρίζετε πού βρίσκεται το πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα και η Πυροσβεστική.
Να γνωρίζετε τους γείτονές σας και τις δυνατότητές σας. Ίσως μπορέσετε να βοηθήσετε ο ένας τον άλλο μετά από ένα σεισμό.
Σχέδιο συνάντησης
Φτιάξτε ένα σχέδιο για το πού και πώς θα συναντηθούν τα μέλη της οικογένειας. Διαλέξτε ένα άτομο με το οποίο θα επικοινωνήσει η οικογένεια, αν χωριστεί. Μη χρησιμοποιήσετε το τηλέφωνο αμέσως μετά το σεισμό, παρά μόνο για κλήσεις απόλυτης ανάγκης.
Φτιάξτε ένα σχέδιο με την οικογένεια, τους φίλους και τους γείτονες, αναθέτοντας συγκεκριμένες αρμοδιότητες στο κάθε άτομο, ανάλογα με το πιθανό σημείο που μπορεί να βρίσκεται ο καθένας.
Χρειάζεται να βρείτε ένα σημείο έξω από το σπίτι, όπου τα άτομα της οικογένειας θα μπορούν να αφήνουν μηνύματα. Έτσι, αν χωριστείτε και δεν μπορείτε να παραμείνετε στο σπίτι, η οικογένειά σας θα ξέρει πού θα σας βρει. Δε χρειάζεται να κοινοποιείτε το γεγονός ότι δεν είστε σπίτι. Γι' αυτό το λόγο, αυτό το μέρος θα πρέπει να είναι ασφαλές και κρυφό, π.χ. μέσα σε ένα κουτί, κάτω από μια πέτρα κλπ. 
Καθαρό πόσιμο νερό
Η έλλειψη καθαρού νερού μπορεί να αποβεί μοιραία. Στους περισσότερους ανθρώπους, με λίγες εξαιρέσεις, η υγεία τους θα αρχίσει να κλονίζεται, αν μείνουν χωρίς νερό περισσότερο από 36 ώρες. Η αφυδάτωση προκαλείται πολύ γρηγορότερα από την πείνα. Το σώμα μας μπορεί να ανεχθεί την έλλειψη φαγητού πολύ καλύτερα. Με επαρκείς προμήθειες νερού, η πείνα μπορεί να καθυστερήσει πολλές μέρες ή ακόμα και εβδομάδες.
Το υδροδοτικό δίκτυο της πόλης είναι το πλέον ευάλωτο στο σεισμό. Μικρόβια μπορούν να εισχωρήσουν στο πόσιμο νερό μέσα από ρωγμές στις σωληνώσεις, από ανάμιξη των ιζημάτων, από νόθευση του συστήματος φιλτραρίσματος κλπ. Προγραμματίστε και αποθηκεύστε επαρκείς ποσότητες για την οικογένειά σας.

Πόσο χρειάζεται να αποθηκεύσω;
Ένας καλός κανόνας είναι: Πέντε λίτρα για κάθε άτομο, για κάθε μέρα, για επτά μέρες (τουλάχιστον). Προμήθειες για τρεις εβδομάδες είναι ιδανικές.
Πηγές νερού
Σφραγισμένο εμφιαλωμένο νερό.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα εμφιαλωμένα νερά που πωλούνται στα καταστήματα δεν είναι κατασκευασμένα για μακρόχρονη αποθήκευση.
Καθαρισμός του νερού της βρύσης
Το νερό που χρησιμοποιείτε μόνοι σας χρειάζεται φροντίδα. Αν αφεθεί για πολύ καιρό χωρίς φροντίδα, μολύνεται με βακτηρίδια και μύκητες.
  • ΟΚΤΩ ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΑΒΛΑΒΟΥΣ ΥΓΡΗΣ ΧΛΩΡΙΝΗΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΕΝΤΕ ΛΙΤΡΑ ΝΕΡΟΥ ΘΑ ΜΕΙΩΣΟΥΝ ΤΑ ΜΟΛΥΣΜΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ.
  • ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΗ ΧΛΩΡΙΝΗ ΟΤΑΝ ΑΠΟΘΗΚΕΥΕΤΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΟ ΝΕΡΟ.
ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΝΑΝΕΩΣΤΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΚΑΘΕ ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ (αυτό ισχύει και για το σφραγισμένο νερό και για το νερό της βρύσης με τη χλωρίνη)
Μια άλλη πηγή νερού είναι ο θερμοσίφωνας. Κάθε θερμοσίφωνας έχει στο κάτω μέρος βαλβίδα διαφυγής.
Πως να βγάλετε το νερό από το θερμοσίφωνα
  • Δείξτε πολύ μεγάλη προσοχή. Αφήστε το νερό να κρυώσει.
  • Κλείστε την παροχή κρύου νερού προς το θερμοσίφωνα.
  • Κόψτε την παροχή του ρεύματος προς το θερμοσίφωνα.
  • Ανοίξτε τη βαλβίδα στραγγίσματος στο κάτω μέρος.
Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το site του Πυροσβεστικού Σώματος : Πηγή :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου