Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΟΥ ΔΙΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ- Γράφει Βασιλοπούλου Παναγιώτα

ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΟΥ ΔΙΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ


Ο εξέχων ναός του Διός στην Αρχαία Ολυμπία , δημιουργήθηκε μεταξύ των ετών 466 και 465 π.Χ , πριν την τοποθέτηση του φημισμένου χρυσελεφάντινου αγάλματος του Φειδίου . Πιθανολογούν πως στη θέση αυτή υπήρχε πριν , ένα άλλο υπεραγαπημένο άγαλμα του Διός που κρατούσε στο χέρι του έναν κεραυνό.
Ο Δίας ήταν γιος του Κρόνου και της Ρέας , για να εξιστορήσουμε πως και από πού προήλθε ο Δίας. Όμως μια προφητεία έλεγε πως ο θρόνος του Κρόνου και η εξουσία του ,
θ ΄ απειλούταν από κάποια από τα παιδιά του, που αποκτούσε με τη Ρέα. Για να διατηρήσει την εξουσία του , κατάπινε , ένα , ένα , με τη σειρά τα παιδιά που γεννούσε η Ρέα, την Εστία , την Ήρα ,τον Ποσειδώνα , τον Πλούτωνα και την Δήμητρα.

( Πώς Ήταν Το Άγαλμα του ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΟΥ ΔΙΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ) 


Πριν η Ρέα γεννήσει τον Δία , απελπισμένη πια που στερούταν την ευτυχία να μεγαλώσει τα παιδιά που γεννούσε , ζήτησε βοήθεια από τον Ουρανό και τη Ρέα. Βρήκαν έναν τρόπο να βρει σωτηρία το παιδί που θα γεννούσε , υλοποιώντας τη συμβουλή της Ρέας και του Ουρανού. Όταν γέννησε το Δία , εφάσκιωσε ένα λιθάρι και το πήγε στον Κρόνο. Εκείνος χωρίς να καλοεξετάσει τι είχε μέσα , το κατάπιε , σίγουρος πως ήταν παιδί του. Η Ρέα φυγάδεψε το νεογέννητο Δία στο όρος Δίκτη στην Κρήτη. Όταν ανδρώθηκε ο Δίας , εξόντωσε τον Κρόνο και απόκτησε την θέση του Κρόνου. Έτσι οι Έλληνες ,έκριναν πως έπρεπε ν΄ αφιερώσουν ένα μεγαλοπρεπή ναό στο όνομα του Διά .
Κι έτσι έγινε.

Ο αρχιτέκτονας του ναού , ήταν ο Λίβων , από την μεθοριακή πόλη Ήλιδα . Όταν τελείωσε η δημιουργία και αφαιρέθηκαν οι σκαλωσιές , αποκαλύφθηκε ένα οικοδόμημα εντυπωσιακό, που έφτανε σε ύψος τα 15 και άνω μέτρα . Όμως από έναν τόσο ογκώδη ναό έλλειπε το αντικείμενο της λατρείας , της αφιέρωσης , που δεν ήταν άλλο από το λατρευτικό άγαλμα του Διός .

( Το Εξωτερικό του Μουσείου ) 
Έτσι ο περίφημος Αθηναίος γλύπτης Φειδίας ,γιος του Χαρμίδη , όπου ήδη είχε κατασκευάσει στην Αθήνα δύο ομοιώματα της Θεάς Αθηνάς , με εκπληκτική τεχνική και τέχνη , καλέστηκε να αναλάβει να κατασκευάσει το άγαλμα του Διός . Ήταν όμως εξόριστος από κατηγορίες που αφορούσαν την οικοδόμηση του Παρθενώνος και είχε καταφύγει στην Ήλιδα, κατηγορίες πως είχε καταχραστεί.
Ο Φειδίας άρχισε τις εργασίες του το 440 π.Χ , ξεκινώντας με ένα ξύλινο ικρίωμα που θα ήταν ο σκελετός στον σηκό του ναού , σε σημείο του ναού που είχε επιλέξει , στην δυτική πλευρά του άκρου .
( Θεωριτική  προσέγγιση για την Καθημερινή Ζωή ) 

Η μέθοδος που είχε ο Φειδίας στην κατασκευή των αγαλμάτων , δεν διέφερε καθόλου από την κατασκευή ομοίως του αγάλματος της Θεάς Αθηνάς στον Παρθενώνα. Η μεθοδικότητα του τον έκαναν να σκαρώσει ένα εργαστήριο δίπλα στο σηκό του ναού ,όπου είχε στήσει το ξύλινο σκελετό και η εργασίες γίνονταν εκεί μέσα, όπου γινόταν ξεχωριστή κατεργασία για κάθε τμήμα που θα συναρμολογούταν το άγαλμα. Έτσι η συναρμολόγηση του αγάλματος γινόταν μέσα στο εργαστήρι επιτόπου.
Τα υλικά που χρησιμοποίησε ο Φειδίας για την κατασκευή του αγάλματος ήταν αξίας και ακριβά σε ποιότητα . Όπως ελεφαντόδοντο για τα γυμνά μέλη του σώματος του Θεού, χρυσό και αργυρό και πολύτιμές πέτρες για την ενδυμασία του και την υπόδηση του Θεού, έβενο , χρυσό , γυαλί , για την διακόσμηση τέλος του θρόνου του .
Μετά από μια πολύχρονη περίοδο ιστορικών γεγονότων ,το μόνο που έχει μείνει τώρα είναι η βάση του Θρόνου και μόνο σε μερικά αρχαιοελληνικά νομίσματα υπάρχει το πρόσωπο του Θεού από τη μια όψη και από την άλλη όψη το άγαλμα του Θεού πάνω στο θρόνο του.
Λέγετε πως το άγαλμα μεταφέρθει ως λάφυρο στη Νέα Ρώμη , απογυμνωμένο από ότι υπήρχε απάνω σ΄ αυτό .

Πολλές είναι οι εκδοχές , η ουσία είναι όμως πως δεν έχουμε πλέον την ευκαιρία να γνωρίσουμε ποτέ αυτό το καταπληκτικό αριστούργημα που άνηκε στην Αρχαία Ολυμπία .  


ΑΡΘΡΟ -ΜΕΛΕΤΗ : ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου